mandag den 2. april 2018

Elektronisk hørelære

EarMaster er et træningsprogram med mere end 2.500 interaktive hørelærelektioner der både kan hjælpe nybegyndere, musikskoleelever og konservatoriestuderende med at forbedre deres gehør. Bachelorstuderende ved Syddansk Musikkonservatorium, Mathilde Schelin der spiller klarinet, kan i høj grad anbefale programmet.



Af Mathilde Schelin

Som bachelorstuderende på konservatoriet har jeg allerede en del at takke EarMaster for. For eksempel er jeg temmelig sikker på, at programmet er årsag til, at jeg klarede mig igennem hørelæreprøven i første forsøg. For selv efter to år på MGK stod hørelære stadig for mig som en lunefuld størrelse. Det er svært at øve konsekvent på, og særligt kan det være svært ikke at snyde, især hvis man sidder ved et klaver.
Det helt grundlæggende gode ved EarMaster er, at man får en fornemmelse af progression i sin øvning. EarMaster er bygget op med et vist antal lektioner inden for hver disciplin, og programmet anbefaler, at man først går videre til næste lektion, når man har minimum 90% rigtige svar.
Det kan være hårdt at køre de samme øvelser igennem dag efter dag, men når programmet efter hver færdiggjort lektion siger “97 % rigtigt. Flot klaret!” eller “Godt - 78 %. Vil du tage denne øvelse igen?”, rammer det både plet i belønningscentret og skaber et vist overblik.

Visuelle forbedringer
Programmet indeholder, udover et omfattende begynderkursus, kategorierne “Generelle workshops”, “Jazz workshops” og “Specialtilpasset øvelse”. Alle indeholder rytmiske og melodiske øvelser og diktater, og i den specialtilpassede kategori kan du, som navnet antyder, håndplukke akkurat den disciplin (det være sig specifikke intervaller, akkordprogressioner eller taktarter), du gerne vil blive bedre til at navigere i.
Visuelt har EarMaster 7 helt klart fået en overhaling, og er til at begynde med en hel del pænere end det gamle program. Det er også blevet nemmere at gennemskue de forskellige modi og surfe rundt mellem de øvelser, man har lyst til at fokusere på.
En ting jeg aldrig fik foden under med mit gamle EarMaster 5, var intervalsangøvelserne, men i den nye version fungerer de overraskende godt, især visuelt, fordi man kan følge med i hvilken tone man synger (også hvis den er forkert).
En gang imellem kan programmet ikke genkende hvilken oktav, man synger i, og kan derfor eksempelvis tro, at man går en stor none i stedet for en stor sekund op. Det kan omgås, hvis man synger grundtonen (do) fast og klart, men er selvfølgelig ikke særlig smart, hvis man vil øve at synge intervallet rent uden at synge grundtonen først.
Udover denne glitch, er sangøvelser klart den feature, jeg er mest begejstret for.
Som instrumentalist negligerer jeg ofte at øve vokaløvelser, selvom det er en kæmpe fordel, også i mit klarinetspil. Med EarMaster kan øvningen sættes i system, og jeg fristes ikke til at spille med på intervaller og melodier på klaveret “for lige at være sikker”.

Også for nybegyndere
For komplet nybegyndere inden for musikteori og hørelære, kan EarMaster også være en genial introduktion. Vælger man begynderkurset - der virkelig starter helt fra scratch - kommer man både igennem basal node- og rytmelæsning, og de grundlæggende funktioner i durskalaen.
Der er både melodiske og rytmiske diktater med jævne mellemrum, hvor man nemt kan “tjekke” sig selv og sin udvikling.
For under 500 kroner er EarMaster klart værd at overveje, hvis du gerne vil forbedre dit gehør.
Både nybegyndere, musikskoleever og konservatoriestuderende kan have glæde af programmet, men som det gælder med alt andet, handler det om at øve sig konsekvent.
Mirakler kan måske ikke forventes, men megen frustration og eventuelle tårer kan i hvert fald undgås.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar