lørdag den 27. januar 2018

Den syngende malersvend

Marius Jacobsens liv og karriere var ikke helt almindeligt. Født i 1894 under meget beskedne kår, placeret blandt dem der ikke kunne synge i skolen og efter grundskolen uddannet maler, endte han dog med at få en fin karriere som tenor ved Det Kongelige Teater. Hans ældste datter, Ingrid Mørk Smidt, har fortalt historien i bogen ’Fra malersvend til kongelig kammersanger’, og den giver et fint indblik i tiden og vilkårene for sangere på teatret op gennem 1900-tallet.



Der var intet i Marius Jacobsens barndom som tydede på at han skulle blive sanger og få en strålende karriere som tenor. I skolen fik han plads blandt dem der ikke kunne synge, og senere blev han uddannet som maler. Marius Jacobsens historie er på mange måder fantastisk, og hans ældste datter har fastholdt den i bogen ’Fra malersvend til kongelig kammersanger’.
Bogen er en blanding af personlige minder, meget udførlige beretninger om Marius Jacobsens liv og virke, billeder og uddrag fra scrapbøgerne, blandt andet flere anmeldelser af den folkekære Marius med den smukke stemme. Det er ikke kun beretningen om en sangers liv, men også operahistorie set indefra.
Bogen kommer med en cd med optagelser af Marius Jacobsen redigeret og restaureret af Morten Hein.

- - - - -

Marius Jacobsen, 1894-1961
Debuterede på Det kgl. Teater i 1926 som Rodolphe i Bohême.
Blev kongelig kammersanger i 1946.
Sang bl.a. hertugen i Rigoletto, Hoffmann i Hoffmanns Eventyr, Hans i Den solgte Brud, Don José i Carmen, Leander i Maskerade, Tamino i Tryllefløjten, grev Almaviva i Barberen i Sevilla, Alfred og prins Orlofsky i Flagermusen og baron Schober i Jomfruburet.
Uden for Det kgl. Teater sang han bl.a. Leopold i Sommer i Tyrol.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar