Man kalder det verdens ældste orkester; historien strækker sig fra Christians 1.'s tre mand store trompeterkorps oprettet i 1448 til dagens symfoniske orkester med 110 medlemmer. Lige nu er der en reduktion af orkestret på vej, og det har givet anledning til en del bekymring, både i dansk udenlandsk kulturliv. Ser man på historien som den er fortalt i Det Kongelige Kapels Forenings jubilæumsbog, har orkestret dog overlevet flere nedskæringer og andre kriser.
Af Marianne Ryde
Midt i november blev det klart at de besparelser regeringen har krævet af Det Kongelige Teater, blandt andet vil gå ud over Det Kongelige Kapel. Over de næste fire år skal der skæres syv mio., hvilket svarer til 14 stillinger ud af de nuværende 110. Det kommer til at kunne mærkes, og det er da heller ikke gået stille af; der er indløbet støtteerklæringer og kommentarer fra nær og fjern.
Fra udlandet har blandt andre Daniel Barenboim udtrykt dyb bekymring over nedskæringerne:
"Danmark kan være stolt over at have et orkester med mere end 500 års historie; et orkester der er hjertet i operahuset, og som både spiller ballet og symfonikoncerter. At reducere et sådant orkester til en størrelse hvor det ikke er i stand til at spille regelmæssigt i fuld størrelse vil få katastrofale langsigtede konsekvenser for Det Kongelige Teater. Jeg beder inderligt ledelsen på Det Kongelige Teater om at genoverveje deres planer om at reducere denne nationalskat. Der findes alternativer."
Se flere støtteerklæringer på Det Kongelige Kapels Facebookside
Daniel Barenboim har ikke selv dirigeret Det Kongelige Kapel, men i bogen om Det Kongelige Kapel fortælles en historie om, at han som dreng hørte orkestret spille under ledelse af Edwin Fischer i Milano og på stedet besluttede sig til at blive både klaversolist og dirigent.
Mange store dirigenter og komponister har i årenes løb arbejdet med Det Kongelige Kapel - fra Richard Strauss og Igor Stravinskij til Leonard Bernstein og Sergiu Celibidache.
Carl Nielsens spillede andenviolin i orkestret en del år og virkede også som dirigent. Og så var der jo Frederik 9. som var musikalsk uddannet og jævnligt optrådte som dirigent. Blandt andet ved en koncert i 1970 hvor klaversolisten var kongens svigersøn Pris Henrik.
Ved den lejlighed skal følgende ordveksling være faldet under en prøve på andensatsen af Beethovens 3. klaverkoncert:
Kongen: Tempoet er for langsomt – Prinsen: Sådan er mit tempo – Kongen: Det er mig der er dirigent – Prinsen: Det er mig der er solist – Kongen: Ja, men det er mig der er konge!
Verdens ældste orkester
Når man kalder Det Kongelige Kapel for verdens ældste orkester, er det fordi der er en ubrudt linje af musikere knyttet til det danske hof siden 1448 hvor Christian 1. skaffede sig et trompeterkorps med tre medlemmer. I alt 1062 musikere er siden blevet registreret som kongelige musikere.
Men nogen fast størrelse har det ikke været, både antallet af musikere, sammensætningen af instrumenter, orkestrets rolle og repertoire har varieret enormt. Alene i Christian 4.'s regeringstid svingede antallet af medlemmer i Kapellet fra 46 ved kroningen i 1588 til 77 ved sønnens bryllup for så at dale til 33 ved kongens død i 1648.
Netop årene med Christian 4. var ellers en blomstringstid hvor der blev ansat musikere fra flere europæiske lande – blandt andet komponisten og lutenisten John Dowland og komponisten Heinrich Schütz der blev udlånt fra kurfyrst Johann Georg 1. af Sachsen for at stå i spidsen for den musikalske del af prinsens bryllupsfest.
100 år senere, i 1689, bliver Kapellet reduceret til bare fire medlemmer fordi operabygningen, en tilbygning til dronning Sophie Amalienborgs slot som er bygget helt i træ, brænder ned til grunden under en festforestilling. En olielampe eksploderer og antænder en del af kulissen, og i løbet af kort tid har ilden fortæret hele huset og taget livet af 180 af de 200 tilskuere plus altså hovedparten af orkestret.
Ti år senere sætter Frederik 4. gang i byggeriet af et nyt operahus. Men kongen forregner sig – driftsudgifterne til den stort anlagte opera er højere end forventet, publikum svigter, og der er hård konkurrence fra forskellige komedietrupper. Lyder det bekendt? Ja, historien har det med at gentage sig – også nu taler man om at det fine nye operahus på Holmen 'stjæler' midler fra forestillingerne.
Danmarkshistorie fortalt gennem et kongeligt orkester
Historien om Det Kongelige Kapel er blevet til i anledning af Det Kongelige Kapels Forenings 100-års jubilæum i 2013. Forfatterne er to tidligere kapelmedlemmer, violinisten Troels Svendsen og basbasunisten Mogens Andresen, i samarbejde med musikforskeren Inger Sørensen.
Bogen er virkelig fornøjelig læsning spækket med fine illustrationer. Den handler både om musikerne, instrumenterne, musikken, operahusene, kongerne og nogle helt almindelige mennesker omkring dem; det hele bygget op som mindre fortællinger og nedslag i livet omkring Kapellets musikere.
Bogen om Det Kongelige Kapel kan købes på Gads Forlag
Ingen kommentarer:
Send en kommentar