søndag den 30. oktober 2016

To talentskoler – et mål

I dette efterår er hele to nye talentskoler for opera og musikdramatik startet i Jylland: TalentU er Den Jyske Operas bud på ung talentudvikling for de 15-22-årige. Og Operaen i Midten har samlet en flok sangentusiaster helt ned til 12 år som får mulighed for at udvikle deres kunnen både inden for musical og klassisk sangtradition. Begge skoler ønsker på en gang at give nye talenter udviklingsmuligheder og at åbne operagenren for flere.



Af Marianne Ryde

Man behøver ikke være fokuseret på en karriere som operasanger for at få plads på en af de to nye jyske talentskoler for sang og musikdramatik. Man skal bare være god til at synge, elske musik, have lyst til at stå på en scene og ikke mindst være villig til at investere en betragtelig del af sin fritid i at blive bedre til alt dette.
Og det viste der sig at være mange der var, da Den Jyske Opera og Operaen i Midten i foråret inviterede til auditions. 75 unge mellem 15 og 22 år prøvede lykken på Den Jyske Operas TalentU-linje, og 25 fik en plads. Operaen i Midten fik 35 ansøgninger fra 11-19-årige og optog 12.
Begge steder måtte der ekstra auditions til for at få en bedre balance mellem drenge og piger. ”Der er bare flere piger end drenge der synger, det må vi leve med,” konstaterer programleder Lene Juul Langballe fra TalentU.

U for unge, udfordringer og udvikling
Selv om der er mange lighedspunkter mellem de to skoler, så adskiller de sig også på flere områder. Og de er bestemt ikke konkurrenter, understreger Lene Juul Langballe fra TalentU og Pernille Elimar fra Operaen i Midten.
TalentU er et treårigt forløb som er gratis for deltagerne fordi programmet er støttet af Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond. Her er det meningen at de unge talenter ikke kun skal udvikle deres sangstemme og arbejde med deres dramatiske fremtoning, men også prøve at bruge de nye færdigheder på scenen i samspil med professionelle.
Det første efterår arbejder holdet på en opera med titlen ’Intet’ som får premiere i starten af februar. Operaen, der er skrevet af David Bruce, bygger på en dansk ungdomsroman af Janne Teller og handler om en dreng i 7. klasse som har svært ved at finde meningen i tilværelsen.
Operaen har haft premiere på Glyndebourne Opera, og holdet bag er det samme ved denne første danske opførelse. Koret – eller klassen – består af de unge sangere fra TalentU, og i orkestergraven sidder unge musikere side om side med Aarhus Symfoniorkester.
Efter denne scenedebut kommer TalentU-eleverne til både at lave deres egne produktioner og indgå i flere af Den Jyske Operas produktioner. Netop fordi der lægges vægt på at få dem til at vekselvirke med professionelle operasangere i ’rigtige’ produktioner, så ligger undervisningen på hverdagsaftner, og derfor har TalentU måttet indse at deres tilbud hovedsagelig henvender sig til sangere i den østlige del af Midtjylland.

Weekendkursus i vest
På Operaen i Midtens talentlinje ligger undervisningen derimod i weekendworkshops, og de unge kommer både fra Jylland, Sjælland og Fyn.
”Jeg tror lærdommen sidder bedre fast hvis man arbejder to en halv dag med fuld skrue i stedet for et par timer om aftenen,” siger Pernille Elimar som i øvrigt også satser lidt bredere rent musikalsk end kollegerne i Østjylland.
”Vores elever er for unge til at blive skolet som operasangere. De skal have viden og værktøjer inden for forskellige genrer, så de har mulighed for at vælge flere forskellige spor og forhåbentlig kan gå ud og byde på en lidt anden tilgang til musikdramatikken. Men den klassiske sangteknik er en vigtig del af uddannelsen, for den kan bruges i alle genrer, mens det omvendte ikke er tilfældet.”
Også Operaen i Midten arbejder med en rigtig sceneproduktion hvor de unge sangere får solistroller og i øvrigt selskab af balletbørn fra Balletskolen i Holstebro og korstemmer fra Den Jyske Sangskole i Herning. De har desuden bestilt et nykomponeret stykke klassisk musikdramatik hos den amerikanske komponist Paul Schwartz specielt til skolens elever. Talentkurset er planlagt til at vare halvandet år, og det koster 5000 kr. at være med.

Opera for alle
Der bliver nok at lave i begge skoler for de unge mennesker som ud over deres almindelige skolearbejde skal bruge masser af tid og energi på at øve sangteknik, udvikle deres dramatiske register og ikke mindst lære krævende partier udenad. Og det er vel at mærke ikke kun unge med ambitioner om at blive professionelle (opera)sangere som er med på det. Flere af deltagerne vil bare gerne have nogle sanglige oplevelser og dele glæden ved at synge med andre.
”Vi rummer alle niveauer. Vi har f.eks. en lærerstuderende der elsker mødet mellem musik og tekst, og som vil tage oplevelsen af at deltage i en opera med ind i sit arbejde som lærer,” siger Lene Juul Langballe. Og Pernille Elimar supplerer:
”Også vores elever kommer med vidt forskellige baggrunde og møder måske hos os den klassiske genre for første gang. Mange af dem forelsker sig i den på stedet, og det er jo herligt når en mor skriver at hendes datter har haft Mozart på repeat lige siden hun så filmen Amadeus her på kurset.”
Der er altså mere på spil for de jyske talentskoler end ’bare’ at styrke vækstlaget og hjælp nogle unge mennesker ind på en professionel sangkarriere. Lene Julle Langballe opsummerer det således:
”Vi vil åbne operagenren og give de unge mennesker flere perspektiver på sang. De skal kende det rum bedre og få mere glæde ved at lytte til opera – lære det at kende på et dybere plan. Ved selv at arbejde med stoffet opdager de mange nye detaljer og kvaliteter ved musikken.”




Ingen kommentarer:

Send en kommentar