mandag den 2. marts 2015

Ny musik set med grafiske øjne

Kan man i et enkelt billede beskrive en kompleks komposition? Kan idéen, tanken, stemningen i musikken udtrykkes grafisk, så man straks man tager cd'en i hånden, bliver sporet ind på hvad der gemmer sig bag coveret? Ja, det kan man godt, mener designeren Denise Burt, og hun har samlet 24 beviser for det i bogen Seeing New Music.



Af Marianne Ryde

Den new zealandske designer Denise Burt bor i Danmark og har gennem 10 år samarbejdet med Dacapo Records og andre pladeselskaber om covers til deres udgivelser med ny kompositionsmusik. De 24 bedste præsenterer hun i bogen 'Seeing New Music' hvor man følger hendes rejse ind i komponisternes verden og frem til netop det billede som giver essensen i et enkelt visuelt udtryk.
Denise Burt har efterhånden vænnet sig til at gå i direkte dialog med komponisterne for at forstå hvilke tanker og idéer der ligger bag musikken. Det er både inspirerende og vanskeligt, for musikken er så tæt på deres hjerter at det kan være svært for dem at se den med andres øjne, skriver hun. Og grafikeren balancerer i det hele taget på en knivsæg mellem komponisten, musikerne og pladeselskabet.
De eventuelle problemer skygger dog ikke for hendes store engagement og glæde ved at arbejde sig ind i musikkens verden, og bogen er blevet en spændende beretning om 24 vidt forskellige værker af nogle af nutidens største komponister.
Fra Per Nørgård – Symphonies 1 & 8, der trækker direkte på komponistens beskrivelse af musikken som metamorfoser med en undertone af noget mørkt og mystisk - og spiraler eller ziggurater. Over Bent Sørensen – La Notte, hvor Denise Burt lader den sorte nat ændre sig til en sky der som en blækklat flyder ud over morgengryet. Og til David Lang – death speaks, hvor en hånd på en skulder siger det hele.
Det er spændende at følge Denise Burts samtaler med komponisterne og efterfølgende arbejde med det grafiske udtryk der skal være så enkelt og præcist at det kan rummes på de 120 x 120 mm der er til rådighed – altså vel at mærke efter at hun fik tilkæmpet sig hele fladen, og plademærkets logo trådte i baggrunden.
Bogen er en visuel nydelse, men man kan også læse historierne og se de flotte grafiske løsninger på Denise Burts hjemmeside elevator-design.dk. Hun har endda været så venlig at samle en Spotify playliste med al den musik der ligger bag coverne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar