En turné kan godt være hjemmelavet. AmadeusEnsemblet tog sig af det hele, fra musikalsk program til at skaffe en kontrabas i Seattle. Nok er de amatører, men de er ikke dilettanter.
Af Claus Johansen
En IT-konsulent, en børneoverlæge, en lærerstuderende, en advokatsekretær, en socialrådgiver, to civilingeniører, tre pensionister, en
tandlæge, en professionel bassist og af og til et par studerende. Det kunne være medlemslisten fra en grundejerforening, men det er altså grundstammen i Amadeus- Ensemblet. De er amatørmusikere, men de er ikke dilettanter.
Mere end en hobby
For det første er de dygtige på deres instrumenter, og de opfatter alle musikken som mere end en hobby. For det andet spiller de faktisk ret godt sammen. For det tredje ved de noget om planlægning og logistik, og det har hjulpet deres ensemble mere end én gang. Flere af medlemmerne kunne godt sætte sig til rette i et professionelt orkester, uden at der blev hævet et øjenbryn.
Her i deres eget ensemble dyrker de kammermusik for blæsere. De spiller svær musik, som kræver så mange medvirkende, at den er dyr at opføre professionelt; derfor når den sjældent frem til de store koncertsale. Mozarts himmelske serenader og Richard Strauss' svulmende blæsersymfonier vender ofte tilbage på ensemblets programmer, men de spiller også mindre kendt musik, og de er ikke bange for at søge penge og bestille et nyt værk hos en komponist fra vores egen tid. De akkompagnerer sangere og instrumentalister, og kniber det med repertoire, kan klarinettisten Helge Lomholt såmænd godt skrue et velklingende arrangement sammen selv. AmadeusEnsemblet fungerer som et professionelt ensemble, hvis man altså ser bort fra det faktum, at musikerne ikke får en øre for at spille. Faktisk betaler de for at være med.
Dirigenter uden fløjlshandsker
De har fundet en niche, og de fylder den godt ud. Om vinteren kan man møde dem på mindre koncertsteder: F.eks. i musikforeninger og kirker i Storkøbenhavn. Op til koncerterne øver de i perioder flere gange om ugen i en gymnastiksal på Østerbro, og for at få kvaliteten i top arbejder de jævnligt sammen med en række af landets bedste yngre dirigenter. En ung kapelmester har brug for at øve sig på et ensemble og kunne ikke drømme om at give musikere særbehandling, bare fordi de er amatører. Det kan naturligvis give gnidninger, hvis dirigentens ambitioner og musikernes evner støder sammen, men egentlig passer det ensemblet fint, for den slags små konflikter kan være med til at hæve standarden.
Til Amerika
Nu har de gjort noget, kun få professionelle kunne gøre dem efter: De har på egen hånd arrangeret og gennemført en turné til USA. Planlægningen tog mere end et år. Der kom kun 40.000 i støtte, så medlemmerne betalte selv rejseomkostningerne.
Ensemblet begyndte indstuderingen af programmet i marts: Richard Strauss' glødende romantiske Aus der Werkstatt eines Invaliden, Mozarts klassiske Gran Partita, Leif Kaysers populære Dansk Rapsodi, Søren Hyldgårds ganske nye Music for a tiny Kingdom og dertil musik fra Bizets opera Carmen. Noget af en opgave for et amatørensemble, der samles til tre projekter om året. Goldschmidt som dirigent Det kgl. Kapels erfarne solooboist Henrik Goldschmidt sagde ja til at dirigere. Fra sit arbejde som leder af Det Mellemøstlige Fredsorkester har han en usnobbet gennemmusikalsk udstråling, som forplanter sig til både musikere og publikum. Og den smittende
musikglæde er mere end overflade, han bærer videre på hele den tyske klassiske blæsertraditon fra sine studieår i Berlin, og det kan
høres.
Det musikalske arbejde er som regel det letteste og det sjoveste ved en turné. Den praktiske planlægning kræver enormt overblik, giver stress, stjæler nattesøvn og computertid og koster mange penge. Der skulle lejes en kontrabas i Seattle, skaffes kontakt
til Northwest Danish Foundation, findes værtsfamilier og laves aftaler med koncertsteder i Seattle og Tacoma, men det lykkedes alt sammen i løbet af foråret. Og i juni fløj de så til Stillehavskysten.
Terrassekoncert
Alt gik godt, ingen kom galt af sted, og modtagelsen var i top. Værkerne blev bl.a. opført i St.Luke's Prostestant Church i Bellevue, Seattle, og ved en særpræget koncert i et privat hjem, hvor ensemblet spillede serenade udendørs på en terrasse i en rigmands luksusvilla. "Stor oplevelse at spille Mozart med udsigt til Washington søen!" siger formand og klarinettist Helge Lomholt.
En koncert afvikledes i Nordic Heritage Museum og endnu en i Tacoma, i Pacific Lutheran University i Lagerquist Hall, et storslået rum i
familie med Radiohusets koncertsal i København.
Danskere med dannelse
Koncerterne var i det store hele velbesøgte. Dansk-amerikanerne og amerikanske familiemedlemmer bakkede naturligvis op, og det danskamerikanske blad Bien gav musikerne en flot anmeldelse:
"Aftenens store programpunkt var Mozarts Gran Partita. Der blev spillet fire satser, hver med sin egen stemning, Dirigenten Henrik Goldschmidt fortalte om hver sats, så publikum var belavet på de forskellige indtryk, denne musik giver. Der var syngende dele, muntre dele og stemningsfulde dele. Den sidste sats fik folk til at stå op i deres hyldest, og orkestret afsluttede med at give et lille ekstranummer fra Bizets Carmen. Der fik fløjterne tonerne til at trille, og publikum jublede i takt med musikken. Ikke alene var det en oplevelse at høre musikken, det var også en begivenhed, hvor man traf danskere, der udstrålede kultur og dannelse. Det var meget tiltalende og venlige gæster fra vort gamle land, så Seattles og Tacomas musikglade mennesker håber på gensyn i fremtiden."
Mission accomplished
Ensemblets formand Helge Lomholt er en af dem, som har gjort et kæmpe forarbejde, og nu bagefter er han godt tilfreds med turen:
"Formålet var naturligvis at give koncerter, men det viste sig, at et andet formål også blev opfyldt, for musikerne blev overvældende modtaget, og fik nye gode bekendtskaber, der lod forstå, at alle var velkomne på vestkysten en anden gang. Ind imellem koncerterne
- vi afholdt fire på fem dage - nåede vi bl.a. at få en pragtfuld heldagsudflugt til vulkanen Mount St. Helen, der ligger nogle timers kørsel syd for Seattle, at få set på Seattle, at være på en bådrundfart, så vi fik set byen fra vandsiden, at få hygget os med vore værtsfamilier, at blive inviteret til adskillige receptioner og at få talt med mange tilhørere og interesserede."
Amadeusensemblet vil gerne i kontakt med interesserede arrangører. De kan kontaktes via hjemmesiden, www.amadeusensemblet.dk, hvor man også kan se billeder, høre dem spille og læse mere om dem.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar