fredag den 7. juni 2013

Videotyveri?



Ved en koncert under Ruhr Piano Festival afbrød den polske pianist Krystian Zimerman sit spil da han opdagede at en af tilskuerne optog ham med sin smartphone.  Zimerman forlod scenen i vrede, og senere betegnede festivallederen hændelsen som tyveri.

Zimerman forklarede sin forsvinden med at han havde fået nej til mange pladekontrakter på grund af at musikken allerede fandtes på YouTube, og han gik endda så vidt som at erklære at YouTube er med til at ødelægge musikken. Læs artikel på Spiegel Online 

Sådan kan man selvfølgelig se på det, men måske er det på tide at tænke sig om en ekstra gang og finde nye veje, ligesom man også på andre måder løsner de gamle normer omkring klassiske koncerter.

Går man til en rytmisk koncert, så er det nærmest obligatorisk at tage mobilen frem og gemme et minde som man selvfølgelig også deler på Facebook osv. En mobiltelefonoptagelse fra en tilfældig plads i salen kan da også umuligt udkonkurrere den omhyggeligt planlagte studieoptagelse.

Det eneste man får ud af at opretholde et kategorisk forbud mod videooptagelser, er at holde det unge publikum, som er vant til at kommunikere non stop, væk fra koncertsalene, anfører Norman Lebrecht på sin blog, Slipped Disc.

Han foreslår at musikcheferne i de store koncertsale går foran og indfører et nyt sæt regler der tillader private optagelser – måske i bestemte zoner eller på bestemte tidspunkter.

Kunstnerne skal selvfølgelig være indforstået med praksis, og det er der da også stadig flere der er.
Læs Norman Lebrechts blogpost om emnet.

Indlægget har affødt en lang diskussion på bloggen. Har du en mening om sagen, så del den her.

1 kommentar:

  1. Helt klart en fejl af pianisten. Jo mere deling, jo større publikum.

    SvarSlet