onsdag den 20. november 2013

Dagen hvor Beethoven blev pornografisk


Jeg tror, at mange vil være enige, når jeg siger, at det er begrænset sjovt at se en koncert i fjernsynet. Det er bare sjovere at opleve live. Men det er egentligt ærgerligt for, hvor meget musik kunne man ikke få mulighed for at få glæde af, hvis det blev gjort lidt mere interessant? Forleden opdagede jeg, at BBC faktisk har formået at lave en film som både er en spillefilm, men samtidig også en koncertoplevelse. BBC har simpelthen lavet en film, der handler om den dag Beethovens symfoni nr. 3 første gang blev opført i en rigsmands dagligstue. Det er altså ikke en film om Beethoven selv, men om alt det der sker rundt om koncertopførelsen. Som en del af filmen bliver hele symfonien opført i brudstykker mellem korte dialoger, og det er fungerer virkelig godt. Man får en fornemmelse af de tanker Beethoven gjorde sig om symfonien, hvordan han tilegnede den til Napoleon Bonaparte for senere at fortryde dette og ikke mindst hans ret besværlige sind. Vi følger de få publikummer og deres indtryk af symfonien, og vi oplever ikke mindst orkesterprøven. Det er lykkedes for filmproducenterne at finde præcis det antal musikere, der var med til den første opførelse. Musikerne spiller på kopier af instrumenter fra Beethovens tid. Og den bedste detalje er næsten, at musikerne i filmen ikke er skuespillere, men rent faktisk er de musikere man også hører spille. Ja ja, der er jo nok lavet en indspilning til brug i filmen, men det ændrer ikke ved, at det er en lækker detalje, at man har brugt de samme musikere på soundtracket som i filmen. Hvis du ikke orker, at se hele filmen så se det første og sidste kvarter. Og se ikke mindst det første minut, hvor en BBC-vært lige kommer med et par ret gode facts. Hvis du allerede har set filmen, så kan den bestemt tåle at ses igen.
 
 
Af Esther Jarløv

4 kommentarer:

 1. Kan en Beethoven-symfoni i en uropførelse virkelig spilles så sikkert og fejlfrit, og det endda uden dirigent? Det er ganske vist set før, at et samspil kan fungere uden, men her syntes jeg ikke det virker troværdigt. Ideen bag filmen er ellers god nok.

  SvarSlet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. ...og her ser musikerne angiveligt partituret for første gang og klarer opførelsen uden nævneværdige problemer. Ærgerligt at filmen giver afkald på realismen.

  SvarSlet
 4. Jeg er helt enig i, at det er fuldstændig urealistisk at uropførelsen har lydt så godt. Og der er da også andre ting i filmen, hvor man kan diskutere realismen. Men det er jo netop en film. Og jeg synes, at producenterne har valgt de helt rigtige steder at gå på kompromis for at gøre den filmisk interessant. Jeg har sjældent set så gennem-researchet en historisk film, og jeg vil til en hver tid anbefale filmen til folk der har lyst til at opleve universet omkring Beethoven. Men heldigvis er film jo altid en smags sag. Jeg må bare tilstå at jeg efter at have set filmen blev inspireret til at tage symfonien frem igen og hørte den fem gange i træk efterfølgende. Det håber jeg, at andre på baggrund af mit blogindlæg også blev inspireret til Mange hilsner Esther

  SvarSlet