søndag den 9. oktober 2011

Koncert eller gudstjeneste?


Jeg er netop kommet hjem fra en vældig dejlig koncert i Enghave kirke. Tre Bach-kantater spillet af Enghave Kirkes Vokalensemble og Barokorkester samt 4 fremragende solister under ledelse af organist Christian Dehn Bang. Da jeg først sad der og så i programmet, kom jeg i tanke om, at i netop denne kirke har man tradition for at indlægge læsning, prædiken, bøn og velsignelse og et par fællessalmer. Jeg føler mig lidt taget på sengen, for jeg tager jo derhen for at høre koncert, for at høre Bach, for at høre barokentusiaster, men ikke for at høre prædiken. Det må jeg indrømme.

Men undervejs begynder jeg at se sammenhængen. Den ene kantate – nr. 8 ”Liebster Gott, wenn werd ich sterben?” – er skrevet til netop denne 16. søndag efter trinitatis (altså i dag den 9. oktober), og læsningen af dagens tekst giver mening til kantatens tekst. Den efterfølgende prædiken sætter dagens tekst i perspektiv, og det vækker helt bestemt til eftertanke.

Det gør mig efterhånden mindre og mindre, at jeg lidt uforvarende pludselig befinder mig midt i en kirkelig handling, når jeg kan mærke, at det er gennemarbejdet og gennemtænkt. Kantaterne er vel i virkeligheden også skrevet til netop dette brug.

Ikke desto mindre er det især den sidste kantate – nr. 191 ”Gloria in excelsis Deo” – der giver mig den største oplevelse denne eftermiddag. Fantastisk musik.

1 kommentar:

  1. Kommentar fra Marie Wedervang:
    Det er velkendt, at der er en " mini- gudstjeneste " i forbindelse med de fantastiske ( gratis ) koncerter i Enghave Kirke med Enghave Barok.
    Efter min mening har det aldrig skadet nogen at få et lille Guds ord med på vejen , og det er såmænd også hyggeligt med et par fællessalmer .
    Jeg kommer til de fleste af deres koncerter og glæder mig meget tli den næste og er lykkelæg over, at dette eterårs koncerter er om eftermiddagen i weekender , så jeg også kan komme med - orker ikke sene aftener, når jeg skal tidligt op næste dag og på arbejde.

    SvarSlet